Pages

Advertisement

Friday, January 28, 2011

Thursday, January 27, 2011

Kisah Hidupku 1

Asssalamualaikum...


Terkenang kembali kisah silam aku.....................
Ni pasai aku 1st time blajaq nek moto...hahahha..aku dah tak ingat dah berapa umuq aku time tu...
Ceritanya bermula macam ni....pada suatu pagi yang redup lagi mendung....ahhh nak bermadah plak ak ni...
mcm ni cereta dia...dulu aku ni p sekolah nek gerek ja...apa??gerek tu apadia??gerek tu beskal la kengkawan...(aku bajet org tak tau la plak sory ye )..time tu suma budak2x sekolah baya2x aku p sekolah nek  beskal...sedang ja aku ngn kawan aku ni dok "racing" beskal,lawan cucok angin,tetiba ja lalu mamat sorang ni nek moto.....weeeeenggggg........................laju mai potong aku ngn membe2x aku yg dok tengah "racing" ni...aku ngn membe aku apa lagi.panasssssssss,terbakaqqqqq.....(jiwa rempit)..kaim tgk la sapa dia yg nek moto macam pelesit kota kodiang tu....puih harem tak nampak muka...aku ngn kawan2x aku pun tertanya-tnya la sapa budak nek moto tadi...pakai baju sekolah..tapi sapa?????????


Penat punya penat aku ngan memba aku kayuh..akhiaqnya sampai gak kat sekolah aku....penat coi...
tetiba!!!!....memba aku kata kat aku...dialognya aku ngn memba baik aku lebih kureng camni la......


Memba : Oi zun!!!
Aku : awat??pasai pa??
Memba : tu hang kenai moto depan tu ??
Aku: mana.....harem tak kenai pun...awek2x comei belakang tu aku nampak la...
Memba: nak kataa pekak..telinga ok.......tu moto tu...bukan awek la bongek...
Aku: laaaaaaa...moto...ingatkan awek tu....pasaipa???
Memba  : moto ni la yg potong beskal kita masa kita dok "racing" tadi...
Aku :moto ni ka??????? tu la aku pun perasan gak...........
Memba  :ceh macam harem....tadi dok perasan  awek ja...
Aku : hahahha...cilaka budak ni ka...belagak,ciwi mcm cilaka..


Start dari hari tu...aku pun menaruh perasaan membuak2x tuk belajaq  nak bawak moto...
so...apa lagi...balik ja dari sekolah aku terus suruh akak aku ajaq bawak moto..moto ayah aku la ak sebat (Yamaha capbre/Yamaha CDI  80 yg tak da cluth tu).yang sempoinya...akak aku pun tak reti (pandai @expert) bawak moto...hahahaha...dah aku ni dok memerap jugak nak blajaq bawak moto..akak aku pun ajaqkan jugak la aku bawak moto...akak aku ni bat la planning cket camna nak ajaq aku bawak moto...


ni dia dialog masa akak aku nak ajaq aku bawak moto...


Akak: adik,hg tongkat moto pastu hang start enjin dulu..(sbb  kaki tak jejak tanah,moto tinggi tu kena tongkat baru ley start) 
Aku :ok......
Akak:hang boh gear satu,hang jangan dok pulas minyak plak...sat g pakai belah dinding umah la...
Aku : ok............................(nada kompiden)


tetiba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! gedebaboooommmmm.......


Aku :adooiiiii...............
Akak :tu dia...kan aku da habaq dah..masa nak boh gear tu jgn pulas minyak...kan dah belah dinding umah...sakit tak???
Aku.: tak...mana aku ada pulas pun..tetiba ja dia melompat moto ni....(mood:tak mau ngaku salah ) hahahha.
Akak : Nak blajaq lagi tak???
Aku : nak la..(nada bersungguh2x)


bermula dari saat,detik,ketika itu...aku pun tak pulas minyak dah masa nak boh gear...setelah mencuba 5x...aku dah pandai dah masukkan gear n moto tak melompat...aku pun apa lagi suka la...aku ingat dah boley bawak moto,rupanya tak boley lagi...nak imbang moto plak tak reti...masaalah ni..wuhai.
apa lagi...akak aku la jadi mangsa..aku nek moto,akak aku pegang kat belakang moto nak imbangkan moto bagi tak senget....masa nak imbang moto  pun sama gak.....langgaq pokok la,langgaq pasu bunga la..mcm2x la...halangan.....


Akhirnya...dengan semangat tak putus asa...aku cuba dan mencuba....akhirnya aku boley bawa moto sampai sekarang.....Thank akak...kerana mengajaq aku bawak moto...


P/S : jgn mengalah....sekali gagal bukan bererti gagal selamanya....cuba...cuba.. dan terus   muncuba...insyaallah.....





Wednesday, January 26, 2011

Tip Menjaga Kulit Wajah


Kulit wajah yang cantik, licin dan berseri memang menjadi idaman wanita. tekstur kulit yang sempurna boleh memberi hasil solekan yang sempurna. Untuk mendapatkan kulit wajah idaman, pastikan anda mengamalkan teknik penjagaan wajah yang asas iaitu Membersih, Menyegar dan Melembap.
1. Pelembab
a. Kulit Normal
Kulit jenis ini memiliki kandungan minyak semula jadi. Tetapi, adakala ia menjadi kering kerana pelbagai faktor seperti cuaca, tekanan dan persekitaran. Anda disarankan memilih pelembab jenis ringan dalam bentuk losyen.
b. Kulit Kering
Kulit jenis ini amat perlu menggunakan pelembab untuk menjaga keanjalannya. Gunakan pelembab yang mempunyai tekstur lebih berat seperti krim. Jangan lupa sapukan juga krim malam sebelum masuk tidur setiap tidur. krim malam berfungsi menanggalkan sel kulit mati supaya wajah kelihatan lebih muda.
c. Kulit Berminyak
Anda tidak terlalu perlu menggunakan pelembab. Ini kerana kelenjar sebum sudah aktif mengeluarkan minyak. Bagaimanapun, anda boleh menggunakan pelembab yang mengandungi bahan menyerap minyak. Pilihlah yang bertekstur ringan iaitu dalam bentuk losyen atau gel dan yang penting berasaskan air.

2. Tip untuk Solekan Natural & Segar
a. Persediaan Kulit Wajah
Pertama bersihkan kulit wajah menggunakan pembersih yang lembut. Ikuti penyegar yang tidak mengandungi alkohol. Alkohol akan membuat kulit kering, malahh ia tidak sesuai untuk kulit wajah, ia akan menyebabkan kulit mengelupas. Sapukan pelembab untuk mencegah kulit kering.
b. Cerahkan Wajah
Yang anda cari ialah kulit bersinar dari dalam, bukan berkilat kerana berminyak. Untuk kesan begini, sapukan ‘highlighter’di atas tulang pipi, tulang alis, dan bahagian tengah hidung sebelum menyapu bedak.
c. Periksa Cela Wajah
Çoncealer’ berfungi untuk menutup cela pada wajah tetapi jika terlalu tebal dan banyak, ia akan membuatkan mekap kelihatan seperti topeng. Cara terbaik ialah sapukan ‘concealer’ secara tipis di tempat ternoda sebelum menggunakan alas bedak.
d. Pilih Bedak yang Tepat
Jika kulit berminyak, pilihlah bedak tabur yang ‘tranlucent’ untuk mencegah kulit semakin berminyak. sapukan secara merata, lebih2 lagi sekitar mata dan mulut. Sapukan bedak dengan menggunakan span besar.
e. Bermain warna
Tampil dengan makep tipis bukan bererti wajah anda kelihatan pucat. Naikkan seri wajah dengan memilih warna kontra pada gincu bibir. Pilihlah warna yang lembut seperti merah jambu (pink) cerah.
Untuk mata, sebaiknya pilih jenis ‘matte’. Hindari pembayang ‘glossy’

9 Tips Menghilangkan Jerawat



1. Mencuci wajah 2 kali sehari
Mencuci wajah 2 kali sehari akan membantu menghilangkan minyak di permukaan kulit kita. Jika kita jarang membersihkannya, maka bakteri penyebab jerawat akan hidup subur di wajah kita. Namun ingat..jangan mencuci wajah apalagi menggosok wajah secara berlebihan karena malah akan meningkatkan produksi minyak sobaceous yang dapat menyebabkan masalah kulit pada wajah. Cucilah wajah 2 kali sehari dengan menggunakan sabun yang lembut.
2. Sesuaikan kosmetik dengan jenis kulit anda
Jika kulit anda berminyak maka gunakanlah kosmetik untuk kulit berminyak, jika kosmetik yang anda gunakan tidak sesuai dengan jenis kulit anda..jerawat akan segera mendatangi kulit wajah anda. Jadi berhati-hatilah dalam memilih kosmetik.
3. sebisa mungkin hindari kosmetik yang berminyak.
secara alami wajah kita akan menmproduksi minyak, bahkan kulit kering sekalipun. Jadi sebisa mungkin hindarilah hindarilah menggunakan kosmetik yang berlebihan karena minyak dan debu akan menjadi media bakteri penyebab jerawat untuk bermukim di wajah kita.
4. Keringkan wajah kita dengan handuk yang bersih setelah cuci muka atau mandi, karena bakteri juga menyukai tempat yang lembab dan hangat.
5. Minum air putih
Hampir 70% kulit kita terdiri dari air, dengan minum air minimal 2 liter sehari, maka kulit kita akan selalu fit dan sehat.
6. gunakan pelembab kulit
Menggunakan pelembab akan membantu menyehatkan kulit kita, terutama dari kulit kering dan pecah2. Namun pelembab disini bukan berarti pelembab yang berminyak..sekarang sudah banyak produk kosmetik yang berbahan dasar air.
7. selalu pastikan kulit anda bersih sebelum tidur.
Selalu cuci muka anda sebelum tidur agar kulit beregenerasi dengan baik.
8. Sering-seringlah makan sayur dan buah.
sayur2an mengandung banyak vitamin yang menyehatkan kulit kita. Perbanyaklah makan sayur atau buah, terutama yang mengandung vitamin E. Dengan kulit yang sehat, maka jerawat akan sukar untuk tumbuh dan berkembang.
9. Tidur yang cukup dan teratur.
Kulit juga sama seperti kita, butuh istirahat. Jadi biasakanlah untuk tidur yang cukup dan teratur. Karena saat kita tidur, kulit akan beregenerasi dan membuang racun2 yang berbahaya sehingga saat kita bangun keesokan harinya kulit kita akan kebali segar.

Sunday, January 23, 2011

PETUA MENGURANGKAN LEMAK BADAN

1)Tahukah anda mengamal minum secawanair teh "O" setiap pagi boleh mengawal berat badan  anda. IsyaAllah jika anda mengamalkannya, berat badan anda akan berkurangan (memang terbukti keberkesanan).

Al-Quran juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:

2. Mandi awal pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik.. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak berkumpul. Kita boleh saksikan org mengamal mandi awal pagi kebanyakan badan tak gemuk.

PETUA MEMASAK

1. KUPAS BAWANG
Untuk mengelakkan mata berair semasa kupas bawang,rendam bawang didalam bekas berair.

2. MEMILIH IKAN SEGAR
Pastikan mata yang jernih,tidak berbau,warna kulit yg bersinar,insang berwarna merah jambu, isi yang kejal.

3. ATASI MASAKAN TERLALU MASIN.
Masukan Ubi kentang yang dipotong dadu atau buah pisang mudah yang di hiris.

4. MENGHILANG BAU HANYIR IKAN PATIN

Basuh denga air beras yang telah dicampur dengan asam jawan kemudian di bilas dengan air mengalir.

5. MEMUTIHKAN NASI
Masukan satu sudu kecil air limau nipis semasa masak nasi.

6. ELAK PEMBIAKAN KUTU BERAS
Letakkan cili kering didalam bekas beras dan gaul.

7. MAKANAN SIHAT LAGI BERKAT
Sebelum mula memasak pasti niat yang ikhlas berserta doa yang baik-baik , kemudian setiap bahan-bahan mestilah di basuh dengan air yang mengalir, selepas siap semua masakan mestilah ditutup .

Sumber Chef Sabri

Wednesday, January 5, 2011

Cara Unblock Youtube (MUST READ)

Tips yang ni sesuai tuk student yg dok Hostel, kan ada web yg kena block pasai takut tenet t lembab la,dok tgk laman porn la (hahaha..jahanam suma benak hati perut) tu yg study asyik dok carry ja.hahaha


Ni cara nak Unlock Youtube menggunakan sopware Ultra Suft :


Apa itu Ultra Surf? ialah soptware berfungsi sebagai proxy untuk membuka sesuatu website yang di block dengan mengikut jalan belakang/tidak di ketahui/tak boleh detect oleh agen-agen block website tersebut. OK, berminat sila follow tutorial di bawah ni.


Note: Untuk Musang Berapi Sahaja OK. (Mozilla Firefox lah!)


 1.Mula sekali hangpa mestilah/wajib donlot soptware tang link ni:


http:// www.ultrareach.com/


2.Pastu bukak soptware tu. Dia macam ni


3.Bila nanti dh da bukak akan keluaq Tenet Explorer sekali. Hah! exit ja tenet Explorer.


4.Pastu hangpa bukan musang berapi (Mozilla Firefox.) kat bahagian atas   
   Tools>Options...>Advanced>Network Tab>Settings
     
   nanti dapat macam gambaq di bawah ni.



4.Seterusnya lihat gambaq di bawah

5.Ikut cara bawah ni ok: 
  1. Select Manual Proxy Configuration
  2. HTTP Proxy: 127.0.0.1 Port: 9666 (Default Proxy)
  3. Tekan OK.
Sekarang korang dah boleh layanzzz! Youtube dgn senang-lenang.


## kredit to daamxlaws  ##

Tuesday, January 4, 2011

Sound System Termantop


Terbaek dari ladang....kreatif betoi depa ni erk...mcm ni pon boley...

Memancing ikan

Adoyai...apa ke halnya la ngn dia ni...p dok mengai/mancing tang tu...apapun terbaek baik blah....gambar ni di "snap" kat satu tempat di Russia (Only in Russia )



Hackers Hot cun melecun

   Gambar berikut ialah Kristina Svechinskaya,seorang pelajr di universiti di NY.Beliau adalah slah seorang hackers-yg terdiri dari kumpulan pelajar yg terlibat dgn beliau-di universiti tersebut yang di tahan di USA kerana disyaki melesapkan 3m dollar dri bank di Amerika dan 9.5m dari bank British.Beliau juga telah digelar sbg Anna Chapman kedua-seorang spy Rusia.


  ......................... Adoyai cun ooo......................


Helmet maut RAF



LONDON: Topi keledar era angkasa lepas baru ini akan membolehkan juruterbang Tentera Udara Diraja Britain (RAF) menembak jatuh pesawat dengan hanya melihatnya.


‘Topi keledar maut’ yang berharga �250,000 (RM1.2 juta) itu menyerupai kelengkapan yang digunakan pelakon filem Star Wars dan satu daripada kemajuan terbesar yang pernah dicapai dalam keupayaan melakukan serangan.




Apa yang perlu dilakukan oleh seseorang juruterbang untuk memusnahkan musuhnya ialah dengan merenungnya saja.


Sasaran akan muncul dalam pelindung muka juruterbang, membolehkannya memilih sasaran dan menembak.




Lebih menarik lagi, dia boleh menembak sasaran yang berada di sisi, atas atau bawah, asalkan ia boleh dilihat. Ia berfungsi dengan menggunakan penderia pada topi keledar itu.




Ia akan dikesan oleh penderian lain dalam kokpit.


Juruterbang, Mark Bowman berkata: “Ia bermakna berakhirnya pertempuran di udara. Biasanya anda perlu berada di belakang pesawat musuh.


“Dengan topi keledar baru ini, saya menghalakan senjata dengan kepala saya.”


Topi keledar baru itu yang dicipta oleh syarikat Britain, BAE Systems, kini digunakan oleh juruterbang pesawat Typhoon RAF. - Agens


Monday, January 3, 2011

Kisah Seorang Student :: Semester baru bermula...

Assalamualaikum...

Wuhai....
duhai...
waduh....

Alamak kejap je rasanya semester break kali ni..dah balik Melaka balik..sebulan macam sari ja dok kg.
dok kg best ooo....tak tau nak habaq pasai pa best..mgkin pasai dok umah makan free ....mak aku kalo masak.... No 1 la...kalo mak aku masak, ..toksah dok kata,3 pinggan aku sapu..hahahaha sebab tu la aku dok umah makin hari makin sehat...hahaha...
Lepas ja makan on9 sat,buka fb merapu2x,baca paper..layan cerita omputih season2x ...syok gak...pasai tu la makin sehat aku ni...hahaha

Tanggal 2/11/11 

Dengan berat hati aku pun gerak la balik Melaka dengan membe aku..
macam2x perasaan dok dalam kapla otak aku ni...
malas tahap gaban tak tau nak habaq,
rajin tahap ayam,
asement,kuiz,tutorial,test,study..study.. dan study....
penyegan,baloq liat suma ada kat aku...
bukan pa,sem baru ni macam2x la benda nak kena pikiaq,
mood belajaq tak mai2x lagi ni...
bila nak mai aku pun tak tau...tapi tak pa..awai sem orang kata rilek dulu erk..hahaha



There was an error in this gadget

Advertisement