Pages

Advertisement

Monday, December 31, 2012

2012 Mengajar aku menjadi lebih matang


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pejam celik pejam celik hari ini adalah hari terakhir didalam tahun 2012.Terasa sungguh pantas masa berlalu,bagaikan tidak terasa hari-hari yang aku lalui selama 365 hari ini.Pelbagai peristiwa pahit manis telah aku tempuhi sepanjang mengharungi tahun 2012 ini.Banyak peristiwa yang mematangkan aku sebagai seorang insan yang mencari ke redhaan Allah SWT.Masih banyak lagi kekurangan didalam diri ku ini,yang merlukan aku berusaha untuk mencapai apa yang terbuku di benak hati kecilku ini.

2012 adalah tahun dimana aku berjaya menggengam segulung ijazah.Dengan berbekalkan segulung ijazah inilah aku akan membantu keluargaku.Telah banyak mereka berkorban dari segi moral support,wang ringgit dan banyak lagi yang tidak terungkap melalui penulisan aku ini.Terima kasih!!

Tahun ini juga banyak mematangkan aku dari segi menguruskan kewangan aku,jika dulu banyak dihabiskan ke jalan yang tidak berfaedah.Andai masa boleh di undur kembali akan aku perbetulkan segala kesilapan yang lalu,tetapi itu tidak mungkin akan terjadi kerana yang berlalu biarlah berlalu.Biarkan ia menjadi kenangan yang tidak akan aku ulangai lagi.InsyaAllah.

Betul orang kata,belajarlah dari pengalaman kerana dengan pengalamanlah dapat mematangkan kita.

Sekian,
Wasalam.

Muhasabah diri sambut tahun baru lebih digalak






SETIAP kali tiba 1 Januari, soalan apakah sikap kita sebagai umat Islam dalam menyambutnya sering ditanya dan selalunya, ia akan dijawab dengan beberapa jawapan atau maklum balas segera yang biasa didengar selama ini. 

Antaranya ialah haram menyambut kedatangan tahun baru Masihi yang bukan tahun Islam. 

Tulisan ini sama sekali tidak bertujuan membincang atau mempertikaikan maklum balas berkenaan tetapi sekadar mengajak pembaca bermuhasabah mengenai hal yang berlegar di sekitar kita seharian. 

Bukanlah menjadi suatu kesalahan sekiranya kita memperingati kedatangan 1 Januari daripada sudut pergerakan dan peredaran masa. 

Tuntutan supaya mengambil berat mengenai masa jelas disebut dalam al- Quran sehingga salah satu surah dinamakan al-Asr yang bererti masa.

Firman Allah yang bermaksud: "Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; kecuali orang yang beriman dan beramal soleh serta mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan sabar." (Surah al Ashr, ayat 1 hingga 3). 

Begitulah firman Allah yang menuntut manusia sentiasa berhati-hati dalam meniti masa hidup mereka. 

Semuanya memerlukan nilai pengisian yang tinggi (amal soleh) supaya tidak mengalami kerugian. 

Tuntutan bermuhasabah amat jelas dalam surah yang ringkas dan padat ini. Sebenarnya, wujud jalinan hubungan istimewa antara perkiraan tahun Masihi dan Hijri (Hijrah) kepada umat Islam. 

Tahun Masihi dikira menurut `peredaran' matahari (tarikh as-Syamsi) sementara perkiraan tahun Hijri pula berdasarkan peredaran bulan (tarikh al-Qamari). 

Islam tidak menolak salah satu perkiraan tarikh berkenaan dalam kehidupan manusia. Perkiraan tarikh as-syamsi untuk menentukan musim kerja atau aktiviti manusia. 

Daripada tarikh inilah manusia mengenal peredaran musim panas, sejuk, menyemai atau menuai sementara tarikh al-Qamari pula menentukan masa ibadat. 

Peredaran yang tidak sama antara tarikh as-Syamsi dan al-Qamari menyebabkan umat Islam dapat merasai musim berbeza setiap kali menunaikan ibadat tertentu. Contohnya musim haji dan puasa. 

Mungkin pada tahun ini, umat Islam berpuasa atau menunaikan haji dalam musim sejuk tetapi beberapa tahun kemudian pula dalam musim panas. 

Hal ini memberikan cabaran berbeza kepada mereka ketika menunaikan ibadat berkenaan. Di sinilah terserlah cabaran jihad ketika menunaikan ibadat.

Kepentingan menghitung tarikh as-Syamsi terserlah dalam al-Quran melalui cerita Nabi Yusuf ketika membuat tafsiran mimpi raja Mesir. 

Al-Quran menerusi ayat 46 hingga 49 Surah Yusuf menceritakan kisah berkenaan sebagai: "(Setelah dia berjumpa dengan Yusuf, berkatalah ia): `Yusuf, Wahai orang yang benar (pada segala-galanya)! Tafsirkanlah kepada kami (seorang bermimpi melihat) tujuh ekor lembu yang gemuk dimakan oleh tujuh ekor lembu yang kurus; dan tujuh tangkai (biji-bijian) yang hijau serta tujuh tangkai lagi yang kering; (tafsirkanlah) supaya aku kembali kepada orang yang mengutusku, moga mereka dapat mengetahui tafsirannya'. Yusuf menjawab: `Hendaklah kamu menanam bersungguh-sungguh tujuh tahun berturut-turut, kemudian apa yang kamu ketam biarkanlah ia pada tangkai- tangkainya; kecuali sedikit daripada bahagian yang kamu jadikan untuk makan. Kemudian akan datang selepas tempoh itu, tujuh tahun kemarau yang besar, yang akan kamu simpan (untuk dijadikan benih). Kemudian akan datang pula sesudah itu tahun yang padanya orang ramai beroleh rahmat hujan, dan padanya mereka dapat memerah (hasil anggur, zaitun dan sebagainya)." 

Kepentingan memerhati perubahan musim seperti yang diceritakan dalam ayat di atas berdasarkan tarikh as-Syamsi iaitu mengenal pasti perubahan cuaca untuk memudahkan aktiviti pertanian selepas mendapat isyarat daripada mimpi raja. 

Menyambut tahun baru ini dengan ibadat, itulah yang dapat dikatakan sebagai jawapan kepada soalan awal tadi. Ibadat yang dimaksudkan ialah muhasabah. 

Muhasabah harus bermula daripada diri sendiri, menilai dan memerhatikan segala aktiviti hidup yang sudah dilakukan sama ada berjaya atau sebaliknya dapat meningkatkan kualiti diri. 

Kualiti yang dimaksudkan ialah kualiti yang setara dengan apa yang Allah tetapkan standardnya iaitu amal soleh. 

Amal soleh yang dimaksudkan bukan sekadar amalan berbentuk ritual seperti sembahyang, puasa atau haji, sebaliknya semua aktiviti dan amalan harian termasuk cara berhubung dengan ahli keluarga, masyarakat, cara menilai atau mena'kul sesuatu perkara. 

Setiap kali tiba tahun baru kita menanam azam yang bukan sedikit. Ada yang tidak sabar menunggu kiraan detik akhir menjelang tahun baru, mengadakan pesta, konsert dan sebagainya khusus untuk menyambut tahun baru. 

Tidak ramai sedar atau terfikir untuk menganjurkan majlis muhasabah bagi menilai semula aktiviti atau produktiviti selama setahun berlalu. 

Mungkin majlis seperti ini boleh dianjurkan pada peringkat organisasi, masyarakat setempat sehinggalah ke peringkat keluarga. 

Sekiranya dilakukan majlis muhasabah di peringkat organisasi perniagaan atau keluarga, salah satu agenda yang patut dibincangkan ialah pengiraan zakat. 

Seelok-eloknya akhiri pertemuan muhasabah ini dengan doa selamat atau tahlil atau boleh juga dilakukan solat hajat memohon diberi rezeki yang lebih dalam musim yang akan datang. 

Suasana ibadat dan ukhuwah akan terserlah daripada amalan seperti ini.


Tulisan oleh Zamri Bin Zainal Abidin
Tarikh : 30.12.2004
Sumber : IKIM

Friday, December 28, 2012

Pendaftaran Rebet Telefon Pintar 3G



Senarai HP yang mendapat rebet RM200
Pic:Malaysiakini

Belia yang berusia antara 21 dan 30 tahun boleh mula memohon rebet RM200 bagi pembelian telefon pintar 3G terpilih daripada pengedar berdaftar mulai Selasa depan. 

Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Datuk Mohamed Sharil Tarmizi berkata permohonan di bawah Pakej Komunikasi Belia itu boleh dibuat menerusi pendaftaran dalam talian di http://nbi.skmm.gov.my/.

Skim itu berasaskan siapa cepat dia dapat dan khas bagi 1.5 juta belia yang layak yang boleh mendapatkan telefon pintar itu selagi stok masih ada, katanya dalam satu kenyataan semalam.

Mohamed Sharil berkata belia yang layak menikmati rebet RM200 itu boleh membeli telefon pintar 3G terpilih berharga sehingga RM500 daripada pengedar terpilih dan ejen yang dilantik oleh penyedia perkhidmatan.

"Tujuannya ialah untuk memperluaskan insentif itu merangkumi belia daripada kalangan berpendapatan rendah yang masih belum menggunakan telefon pintar dan tidak mampu untuk menaik taraf telefon lama 2G mereka kepada telefon pintar 3G yang asas.

"Mereka yang mampu memiliki telefon berharga RM500 sebenarnya bukanlah kategori yang dihasratkan atau pasaran sasaran," katanya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan rebet RM200 sekali sahaja bagi pembelian telefon pintar 3G kepada 1.5 juta belia yang layak menerusi Pakej Komunikasi Belia ketika membentangkan Belanjawan 2013 pada September lepas dalam usaha memberi belia akses kepada gerbang maklumat.

Dengan rebet itu, mereka dijangka membayar tidak lebih daripada RM300 untuk memiliki sebuah telefon pintar 3G baharu, katanya sambil menolak dakwaan bahawa had harga RM500 adalah rendah memandangkan terdapat lebih 20 model telefon berjenama yang dilengkapi kemudahan 3G.

"Syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian dan operator rangkaian maya mudah alih akan menawarkan tidak lebih daripada lima dan mungkin sehingga 10 atau 12 model di bawah inisiatif itu menerusi kedai pengedar mereka.

"Oleh itu, belia seharusnya mencari logo 'Pakej Komunikasi Belia' yang akan dipaparkan pada kain rentang dan bunting di kedai itu atau mereka juga boleh menyemak laman web penyedia perkhidmatan bagi mendapatkan senarai telefon pintar dan kedai pengedar yang mengambil bahagian," katanya.

Beliau berkata berdasarkan kajian yang dijalankan oleh SKMM, lebih 90 peratus pengguna berada dalam segmen prabayar tetapi syarikat telekomunikasi hanya menyediakan insentif telefon bimbit bagi kontrak pascabayar.

Sementara itu, Mohamed Sharil berkata pemilik perniagaan kecil berumur antara 18 dan 65 tahun boleh mula memohon geran RM1,000 menerusi 'Get Malaysian Business Online' mulai Selasa depan (1 Jan), juga dengan mendaftar dalam talian di http://nbi.skmm.gov.my/.

Beliau berkata usahawan kecil yang mendaftar di laman web dan memenuhi semua terma serta syarat akan menerima geran RM1,000 daripada SKMM yang akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank tempatan pemohon yang berjaya.

Thursday, December 27, 2012

Senarai 50 Pemimpin Islam Paling Berpengaruh di Dunia


Senarai 50 Pemimpin Islam Paling Berpengaruh di Dunia ini dipetik dari buku “The 500 Most Influential Muslims In The World” yang diterbitkan oleh The Royal Islamic Strategic Studies Center. Turut tersenarai dalam buku tersebut ialah Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat di tempat ke-42. Berikut adalah senarai nama-nama Pemimpin Islam Paling Berpengaruh di dunia:
Dato’ Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat
Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah
The top 50

  1. His Majesty King Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud, King of SaudiArabia, Custodian of the Two Holy Mosques
  2. His Eminence Grand Ayatollah Hajj Sayyid Ali Khamenei,Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran
  3. His Majesty King Mohammed VI, King of Morocco
  4. His Majesty King Abdullah II bin Al Hussein, King of the Hashemite Kingdom of Jordan
  5. His Excellency Recep Tayyip Erdogan, Prime Minister of the Republic of Turkey
  6. His Majesty Sultan Qaboos bin Sa’id al Sa’id, Sultan of Oman
  7. His Eminence Grand Ayatollah Sayyid Ali Hussein Sistani, Marja of the Hawza, Najaf
  8. His Eminence Sheikh Al Azhar Dr Muhammad Sayyid Tantawi Grand Sheikh of the Al Azhar University, Grand Imam of Al Azhar Mosque
  9. Sheikh Dr Yusuf Qaradawi, Head of the International Union of Muslim Scholars
  10. His Eminence Sheikh Dr Ali Goma’a, Grand Mufti of the Arab Republic of Egypt
  11. His Eminence Sheikh Abdul Aziz Ibn Abdullah Aal al Sheikh, Grand Mufti of the Kingdom of Saudi Arabia
  12. Mohammad Mahdi Akef, Supreme Guide of the Muslim Brotherhood 
  13. Hodjaefendi Fethullah Güllen, Turkish Muslim Preacher
  14. Amr Khaled, Preacher and Social Activist
  15.  Hajji Mohammed Abd al Wahhab, Ameer of the Tablighi Jamaat,Pakistan
  16. His Royal Eminence Amirul Mu’minin Sheikh as Sultan Muhammadu Sa’adu Abubakar III, Sultan of Sokoto
  17. Seyyed Hasan Nasrallah, Secretary General of Hezbollah
  18. Dr KH Achmad Hasyim Muzadi, Chairman of Nahdlatul Ulama Indonesia
  19. Sheikh Salman al Ouda, Saudi Scholar and Educator
  20. His Highness Shah Karim al Hussayni, The Aga Khan IV, 49th Imam of the Ismaili Muslims
  21. His Highness Emir Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum,Ruler of Dubai, Prime Minister of the United Arab Emirates
  22. His Highness General Sheikh Mohammed bin Zayed al Nahyan,Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces
  23. Sheikh Dr M Sa’id Ramadan al Bouti, Leading Islamic Scholar inSyria
  24. His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah, Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam
  25. His Eminence Professor Dr Sheikh Ahmad Muhammad al Tayeb,President of Al Azhar University
  26. His Eminence Mohammad bin Mohammad al Mansour, Imam ofthe Zaidi Sect of Shi‘a Muslims
  27. His Eminence Justice Sheikh Muhammad Taqi Usmani, Leading Scholar of Islamic Jurisprudence, Pakistan
  28. His Excellency President Abdullah Gül, President of the Republic of Turkey
  29. Sheikh Mohammad Ali al Sabouni, Scholar of Tafsir
  30. His Eminence Sheikh Abdullah Bin Bayyah, Deputy-Head of the International Union of Muslim Scholars
  31. Her Eminence Sheikha Munira Qubeysi, Leader of the Qubeysi Movement
  32. His Eminence Sheikh Ahmad Tijani Ali Cisse, Leader of Tijaniyya Sufi Order
  33. Sheikh al Habib Umar bin Hafiz, Director of Dar al Mustafa,Tarim, Yemen
  34. Khaled Mashaal, Leader of Hamas
  35. Professor Dr M Din Syamsuddin, Chairman of Muhammadiyya,Indonesia
  36. Maulana Mahmood Madani, Secretary General of Jamiat Ulemae-Hind, India
  37. Sheikh Habib Ali Zain al Abideen al Jifri, Director General of the Tabah Foundation, UAE
  38. Sheikh Hamza Yusuf Hanson, Founder of Zaytuna Institute, USA
  39.  His Eminence Sheikh Professor Dr Mustafa Ceric, Grand Mufti of Bosnia and Herzegovina
  40. His Excellency Professor Dr Ekmelledin Ihsanoglu, Secretary General of the Organization of the Islamic Conference
  41. General Mohammad Ali Jafari, Commander of the Revolutionary Guard, Iran
  42. Dato’ Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat, Religious Guide of the Islamic Party of Malaysia
  43. Motiur Rahman Nizami, Ameer of the Jamaat-e-Islami, Bangladesh
  44.  Professor Sayid Ameen Mian Qaudri, Barelwi Leader and Spiritual Guide
  45. His Holiness Dr Syedna Mohammad Burhannuddin Saheb, 52nd Da‘i l-Mutlaq of the Dawoodi Bohras
  46. Dr Abdul Qadeer Khan, Pakistani Nuclear Scientist
  47. Professor Dr Seyyed Hossein Nasr, Islamic Philosopher
  48. Abdullah ‘Aa Gym’ Gymnastiar, Indonesian Preacher
  49. Sheikh Mehmet Nazim Adil al Qubrusi al Haqqani, Leader of Naqshbandi-Haqqani Sufi Order
  50. His Excellency Dr Abd al Aziz bin Uthman Altwaijiri, Secretary General of the Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization

TPC Penang History

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Teringat kembali kenangan semasa berkerja sebagai Process Tech di TPC(M) Sdn Bhd,Penang.Masa ini umur aku baru 22 tahun.Fresh graduate dari Polimas.Ini adalah kilang kedua yang aku bekerja selepas kilang pertama Fuji Electric Kulim Kedah.Aku berkerja di sini bermula tahun 2008,dan aku sempat bekerja di sana selama 1 tahun.Dek kerana ekonomi dunia meruncing,aku dan rakan-rakanku terkena tempiasnya.Maklum la kilang TPC ini sebuah kilang semiconductor yang produce multilayer ceramic capacitor.So,kami ditawarkan VSS (voluntary separation scheme) yang mana kami diberi saguhati/pampasan yang dikira berdasarkan selama mana kami berkhidmat.Alhamdulillah dengan duit itulah aku guna untuk aku sambung degree.Alhamdulillah sekarang aku dah mendapat segulung Ijazah.


aku dan rakan-rakanku.


Sempat posing bersama operator lagi

Posing lagi

Apit (posing menggoda)

Model Product.




Desi,awek indonesia ni...haha

Posing maut....


Dari kiri,Pak Aq,aku,apit.farid.hani
Duduk: Kuga (Team Leader)

Banyak pengalaman yang aku dapat time aku bekerja disini,nasihat-nasihat daripada rakan-rakan,team leader,engineer,superviser akan aku guna untung mengharungi kehidupan aku.Tanpa mereka,mungkin aku tidak menjadi apa yang aku jadi sekarang.

Sekian
Wasalam.

Wednesday, December 26, 2012

Last Year Vacation-Pulau Langkawi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


Teringat kembali kenangan semasa last year dekat Universiti,walaupun baru berapa bulan grad sudah rindu saat-saat time belajar dulu.So,untuk mengubati kerinduan dilubok hati ini,aku decide nak start balik berblogging setelah 6 bulan aku berenti,biasa la aku buat blog ini suka-suka saja.Kira blog inilah tempat aku meluahkan perasaan yang terbuku dilubok-lubok hati kecil ini.

Dek kerana rindu,aku buka tengok balik gambar-gambar lama masa time study dulu.Then terjumpa gambar last year vacation kelas aku ke Pulau Langkawi Kedah selama 5 hari 4 malam.Maka terjadilah tulisan ini.Ok,jum kenang balik vacation ini kengkawan....

Buat pengetahuan planning hendak pergi vacation ini dirancang agar kenangan bersama ketika study akan diingati sehingga akhir hayat.Jadi rancangan dengan teliti dibuat agar vacation nanti 'Sukses' dan Mantop.Yang join vacation hari tu dianggarkan seramai 15 orang.Semua lelaki tak de 'Aweks-Aweks'.Maka,perjalanan dari Melaka-Pulau Langkawi pun bermula seawal jam 6 pagi dengan menaiki bas dari Melaka Sentral ke LCCT.Planning awal hendak naik keretapi dari Melaka-Kuala Perlis tetapi planning kami diubah atas faktor masa kami decide nak flight KL-Pulau Langkawi then time balik kami balik dengan keretapi dari Arau-KL.


Melaka Sentral sebelum bertolak ke LCCT
Perjalanan menaiki bas dari Melaka Sentral- LCCT mengambil masa dalam 1 jam lebih.Time dalam bas semua pakat-pakat tidur sebab nak kumpul tenaga bila sampai kat Langkawi nanti.
Posing dahulu sebelum naik Flight.

Setelah 45 minit merentas KL --->Selangor --->Perak ---->Kami Sampai ke Pulau Langkawi.Yeehaaaa....Vacation bermula.
Sempat posing lagi tu Azam ngn Hermas


Aktiviti Hari Pertama:

Setelah sampai di Lapangan Terbang Padang Maksirat,Langkawi kami terus jumpa brother kereta sewa .Then kami amik sebuah kereta proton wira dan Van Toyota Hiace yang boleh memuatkan 12 orang penumpang.Tempat pertama yang kami lawati adalah kedai cigar...hahaha...diorang kata sebab apa nak datang langkawi sebab barang murah dan terutamanya rokok dan coklat.lols...After that kami balik check-in di Joe Motel bersebelahan dengan Underwater World Langkawi.Bayaran untuk sewa sehari adalah RM10/per-day/per-person.Murahkan??,kredit kepada Big@Ir Saiful yang book untuk kami semua.
Sekitar Pekan Kuah
Aktiviti Hari Kedua:

Disebabkan aktiviti kami tidak dirancang,hanya book tiket bas,flight,motel dan tiket keretapi kami mengambil jalan mudah.Perbincangan sesama kami untuk aktiviti hari pertama adalah Island Hopping yakni 'Pengembaraan dari sebuah pulau ke pulau' di Tanjung Rhu.

Ayah bob dok Posing tu.

Gua Kelawar

Hanip badan ketoi2x....




Kasi ikan makan.
Aktiviti Hari Ketiga:Aktiviti Darat.

Setelah penat meronda pulau ke pulau pada hari kedua,kami decide untuk berjalan ke pekan dan tempat-tempat menarik.Antara tempat yang kami lawati adalah Dataran Helang,Beras Terbakar,Makam mahsuri,Kabel Car,Tempat pembuatan minyak gamat dan banyak lagi.








Kusyuk mendengar ceramah dari ketua rombongan (big-berbaju harimau malaya)

sekitar makam mahsuri
sekitar makam mahsuri

sekitar makam mahsuri

Aktiviti Hari Ke-4 :

Aktiviti Laut

Hari keempat kami decide pergi Island Hopping sekali lagi disebabkan tidak puas masa pergi hari kedua.Lokasi kali ini adalah Pulau Dayang Bunting,Snokling dan Pantai Pasir Panjang.
Pulau Dayang bunting

Pulau Dayang bunting

Snokling time.ada ikan ka???

Snokling time.ada ikan ka???
Hari Ke-5

Hari kelima adalah hari terakhir kami di Pulau Langkawi.Sebelum pulang kami sempat bershopping di Pekan Kuah.Tak lengkap rasanya kalo tidak bawa balik buah tangan untuk rakan-rakan sekelas.Setelah selesai bershopping kami terus gerak ke Jeti Kuah untung pulang.Kami menaiki feri dari Langkawi ke Kuala Perlis.Sampai sahaja di Kuala perlis,kami terus mengambil teksi untuk ke Stesen Keretapi Arau.Keretapi bergerak pukul 7 malam dan kami sampai di KL Sentral pukul 5 pagi.Seterusnya kami meneruskan perjalanan ke Melaka dengan menaiki bas dan kami sampai di Melaka sekitar pukul 10 pagi.


Posing depan Underwater World Langkawi

Posing depan Underwater World Langkawi


Barang-barang yg sempat dibeli.Paan paling byk shopping.

Excited nak nak keretapi
Perjalanan ini memberi seribu kenangan yang akan tidak aku lupakan sehingga hujung nyawa aku.Pengalaman berjalan ditempat orang,setidak-tidaknya dapat memberi pengalaman yang berguna didalam hidup aku.Namun kini, semua sudah bekerjaya dan membawa haluan masing-masing.InsyaAllah kalau ada rezeki  kita buat lagi.

Sekian,
Wasalam.
There was an error in this gadget

Advertisement