Pages

Advertisement

Sunday, May 29, 2011

Final paling lumayan


As salam.hai semua...lama dah tak update blog aku ini.rindu sangat nak berbelog.Al maklumla sekarang ni sibuk dengan keja.Sekarang ini aku dok praktikal.Keja menimbun-nimbun,nak online internet tak da,nak pegi mamak susah.So balik kampung sekali sekali ini dapat la melepaskan rindu aku nak berbeloging nih.....

So amacam semalam?? Final Liga Juara-Juara Eropah 2011...Mesti ramai Fan MU murung hari ini,dek kerna kekalahan 3-1 semalam ditangan Barca,teryata penyudah Messi memang mantop n terbaik...Apapun tahun depan MU cuba lagi.dengaq kata depa nak beli pemain baru plok...mantap la pas ni erk...Sok sek sok sek surat kabaq hari ini jumpa la berita kat bawah ini,tuuuuuu diaaaaaaaaaaaa Final paling lumayan tu...nak tau baca berita kat bawah ni k.............

Final paling lumayan

LONDON: Final Liga Juara-Juara di antara Manchester United dan Barcelona awal pagi tadi akan menghasilkan keuntungan 369 juta euro (RM1.6 billion) terhadap ekonomi Eropah.

Kajian MasterCard menunjukkan juara akan menerima kira-kira 126 juta euro (RM545 juta), hasil daripada ‘hadiah kemenangan, peningkatan nilai pasukan terbabit, hak penyiaran televisyen dan media yang meningkat serta peningkatan ekuiti penjenamaan’.


Pasukan yang kalah pula menerima 73 juta euro (RM315.7 juta) manakala tuan rumah, London akan menerima faedah ekonomi 52 juta euro (RM225 juta) ketika peminat membelanjakan wang di bar, hotel dan di Stadium Wembley yang menjadi gelanggang final perlawanan itu.

Ekonomi Eropah juga meraih 100 juta euro (RM432.6 juta) dan bandar raya kelab yang muncul juara akan menerima 18 juta euro (RM77.8 juta) hasil perbelanjaan pengguna dan pelancongan.


Jumlah keuntungan 369 juta euro (RM1.6 bilion) itu menyaksikan peningkatan lima peratus daripada final 2010 yang menyaksikan Inter Milan menewaskan Bayern Munich.


“Manchester United FC menentang FC Barcelona adalah final impian menjadi idaman setiap peminat bola sepak. Tapi juara kelab Inggeris dan Sepanyol itu juga adalah dua kelab paling berjaya di luar padang,” kata penulis yang membuat kajian itu, Simon Chadwick.

“Mereka akan mengaut keuntungan kira-kira 200 juta euro (RM865.2 juta) sekali gus menjadikan final itu sebagai perlawanan akhir paling lumayan dalam sejarah bola sepak Eropah,” katanya yang juga Pengarah Pusat Perniagaan Sukan Antarabangsa di Universiti Coventry, di tengah England.


Laporan juga menambah ekonomi Amerika Latin akan menerima durian runtuh sehingga 100 juta euro (RM442.6 juta) daripada perlawanan akhir itu yang menyaksikan ayam tambatan Barcelona, Lionel Messi dari Argentina dan pertahanan Manchester United dari Brazil, Rafael Da Silva dijangka diturunkan. - AFP

Sumber

0 comments:

There was an error in this gadget

Advertisement