Pages

Advertisement

Friday, February 25, 2011

Tip Untuk Menguatkan Daya Ingatan


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Hai semua,sehat ke tak? Diharap hangpa/korang semua sehat-sehat hendaknya belaka...Sudah makan belum,Sudah mandi belum,sudah solat belum (Sembahyanglah Anda Sebelum Anda Disembahyangkan),aku harap hangpa dah setelkan semua yang aku tanya kat atas nu....Minggu ini sibuk lagi,banyak asement (Numerical Method,RF Design,Electronics Intrument,Technoprunuer fuhhh semua nak kena submit dalam masa terdekat ini,tak macam minggu lepas asyik sibuk mengadap EMT(Electromagnetic) je.

Untuk tajuk entri minggu ini adalah "Tip Untuk Menguatkan Daya Ingatan"...Sebab apa aku pilih tajuk ini,al- maklum la..aku kan student so...tips-tips macam ini memang sangat-sangat berguna dan berpekdah kepada aku,mybe untuk hangpa pun ada guna...kan2x??...So kat bawah ini aku dah statekan "Tip Untuk Menguatkan Daya Ingatan,sebab-sebab penyakit lupa" .Mari sama-sama kita amalkan

Tips Menguatkan Daya Ingatan

Penyakit Lupa

Antara penyebabnya adalah: -

  1. Makan kepala ikan
  2. Organ dlman binatang seperti hati. Limpa, jantung, perut & yg seumpamanya melainkan   atas nasihat doktor utk   keperluan kesihatan.
  3. Makan Makanan yg tercemar oleh semut kerana semut dipercayai mengandungi sejenis    kimia yg menyebabkan daya   ingatan menjadi lemah.
  4. Jgn makan berlebihan (makan semasa lapar berhenti sebelum kenyang).
  5. Jgn minum air antara suapan makan. Maksudnya, jgn minum sebelum anda selesai makan.
  6. Elakkan sukan yg boleh menyebabkan gegaran yg kuat kpd kepala seperti tinju, gusti & sebagainya.
  7. Pergaduhan/berkelahi sesama sendiri dgn memukul kepala juga boleh menyebabkan penyakit lupa. Gegaran di kepala yg   kuat & terlalu kerap akan mengakibatkan kadar sejenis bahan kimia yg dipanggil 'dopamin'akan   berkurangan di dlm sel-sel otak. Lalu mengakibatkan daya ingatan yg lemah & otot-otot yg kurang bermaya.



Rahsia Menguatkan Daya Ingatan

Utk menguatkan daya ingatan, dgn rahmat & sayang Allah SWT, kita dikurniakan makanan yg baik & dpt menguatkan sistem saraf kita. Diantara jenis makanan yg boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah: -

- Buah anggur hitam
- Madu lebah
- Halia
- Buah badam
- Susu
- Air zam zam
- Kismis
- Jus karot & madu
- Epal
- Kurma 
- Ikan tuna
- Tempe
- Air soya

Itu hanyalah sebahagian drpd makanan yg boleh meningkatkan daya ingatan manusia. Selain drpd itu, oksigen juga amat penting utk merangsang otak supaya sentiasa cergas & cerdas. Satu teknik mengawal pernafasan yg amat baik diamalkan adalah dgn menarik nafas sebyk 7 kiraan, kemudian tahan nafas sebyk 14 kiraan. Ulang selalu terutama sewaktu keletihan.

Keterangan-keterangan di atas hanyalah sebahagian kecil drpd cara-cara meningkatkan keupayaan ingatan/otak. Yg paling penting ialah ingat Allah SWT selalu. Daya ingatan akan bertambah kukuh sekiranya tidak sesaat pun kita lupa kpd-NYA. Amalan berpuasa sunat juga baik kerana puasa juga boleh menajamkan minda. Disamping itu latihkan diri berzikir seperti berikut: -

1) Ya Rahman (Maha Pemurah) 100x selepas solat fardhu.
2) Ya Hakim (Maha Bijaksana) 300x setiap hari.

Insyallah jika selalu mengamalkannya, daya ingatan semakan kukuh & mudah menerima ilmu & mengingatinya.

From: Muslimah21 (2003-2007)

5 comments:

mahfudzah said...

thanks for infoo..lepas ni komefem xjadik pelupe dah..haha..:D

:: N.O N.I.C.K.N.A.M.E :: said...

@mahfudzah

insyaallah....pakat2x amalkan la fuzah oiii

Ann Azies said...

HI.. Dah klik HeartBeat & follow... klik HB saya pulak ye... ;) ;)

:: N.O N.I.C.K.N.A.M.E :: said...

@Ann Azies
thank..dah follow n klik heartbeat

fiqkbe said...

nice tips. thanks =)

There was an error in this gadget

Advertisement